Friday, December 9, 2011

Tips : Hilangkan gemuruh di atas pentas

Salam semua, harini aku ada masa free sikit . Huhu , tiba2 rasa nak wat tips la pula kann .. Okay , korang pernah rasa jantung korang berdegup pantas dari biasa tak apabila korang nak buat sesuatu, Such as korang nak  membuat persembahan (kalau korang artis la kann ) or korang nak amek hadiah ke , or korang jalan depan perempuan( nie jarang).

Kalau kat sekolah aku kann , aku kan biasa buat persembahan such as sajak ke , puisi ke , pantun ke(xde unsur riak eh, aku sepak kang korang ckp aku berlagak). At first memang la rasa macam nak terjun bangunan kan (malu sangatt) tapi kalau benda dah kita buat lama2 , kita akan rasa macam biasa. Kalau budak sekolah aku yg cetek akal pemikirannya , diorang akan cakap kat aku or budak yg selalu naik pentas"Capub aja budak tu" [CAPUB= CARI+PUBLISITI] . Aku taulah kan aku x lah panas dari diorang kan, tapi kalau aku suruh diorang naik pentas, suruh sajak or wat persembahan cket, mesti diorang akan mengelak . So, sapa yg penakut ? sapa yg capub, adakah aku ? or diorang yg sebenarnya nak cakap aku yg capub but in the meantime diorang mencapubkan diri diorang ?

Oh, sori man . Aku emosional la pulakk kan . Ok, kembali kepada tips MENGHILANGKAN GEMURUH DI ATAS PENTAS. Jeng-jeng-jeng. 

first one :
Breathing before perfomance
 
inhale, exhale , huuuh .. segarnya udaraaa

Bernafas n breathing , sebelum korang nak wat benda alah yg mendebarkan korang tu satu cara yg paling penting ialah breathing. Kan jantung korang macam speed undergound kan, dengan bernafas, diri korang akan rasa relax and korang akan dapat mengawal degupan jantung korang yg ala2 bunyi speaker tu kan. Dengan cara ini, korang akan dapat mengawal mimik muka korang supaya xdela wat muka sengal depan pentas nanti kann. Kan kan ?? (:

Tengok muka yg korang sayang
chaiyokkkkk ..

Bagi aku yang duduk asrama , aku tengok muka kawan baik aku, diorang akan sentiasa berikan senyuman dan sokongan gila babeng dan semestinya akan menaikkan semangat yang segan itu supaya buat yang terbaikk. 

Kalau korang xde bestfriends, hmmm ,korang kena
Think positive
 You can do it !

Korang kena percaya yang korang boleh buat. Cakap kat dalam diri korang sebelum buat show(cewah2) , "(Nama Korang) , You can do it !!, buatkan diorang rasa gembira bila kau buat persembahan nie, Pastikan diorang teringat2 kan aku dalam mimpi(tambahan)" Ataupun kan, korang kena rasa korang ni diva ke artis dan korang rasa diri korang hebat bila di pentas. Korang rasa penonton memang menantikan kemunculan korang dan itu akan menjadikan dorongan buat diri korang untuk do the best for the audience

Seterusnyaa , 
Hafal skrip/lirik/persembahan

a,b,c, makan kariii ..

Ini salah satu faktor yang penting ,kerana skrip memudahkan bicara kita/persembahan kita. Kalau kita lupa skrip,lirik yang kita nak persembah didepan penonton, alangkah malunya kerana kita akan kelihatan seperti orang yg bengap/bodoh(sori eh) di pentas kerana macam tahpape kerana penonton akan rasa pelik dengan cara percakapan kita . Lagilah kalau kita tergagap-gagap kann .Bakal mengundang ketawa je. 

Ahh , ngantukk , tidur duluu . =D salamm .

No comments: