Saturday, April 4, 2015

Know myself

Salam semua, 


Aku sihat aje disini. Still mengajar di Kafa. Akhir bulan ni berhenti. In the meantime, akan sibuk dengan kem2 juga. Kem stam dan jadi fasilitator. Hmmm .. keputusan ke timur tengah 22 April. Doa ler bebanyak. Hihi, tapi aku okay je(ecewah jet2 je)

Dulu ada baca dekat instagram, @Faizdickie , tentang ambivert. Nak kongsi bersama sebab banyak juga persamaan dengan aku.


Bila kau tengok senarai ciri-ciri orang Introvert, kau terpikir 'eh aku lettew' then bila kau usha bahagian Extrovert pulak, kau perasan yang ada ciri-cirinya pun kena dengan kau! Uoii so yang mana satu ni? Kau tu Introvert ke Extrovert?? Ke kau sebenarnya adalah Ambivert?

Haa Ambivert ni bermaksud kau ada keseimbangan both ciri-ciri Introvert dan Extrovert. Meh kita tengok ciri-ciri orang Ambivert.

1. Kau tak kuasa nak jadi extra peramah dengan sesaja menegur orang yang kau tak kenal(betul)

2. Kau suka je lepak dan berkenalan dengan kawan baru tapi kau mesti kena berteman. Bila sensorang kau awkward(sebab kalo sensorang xde benda nak dibualkan)

3. Bila melepak dan ada topik best yang dibualkan, kau akan join dan bercerita panjang(hmmm , mencelah banyak, rasanya)

4. But bila dah habis benda nak borak, kau dengan senang hatinya diam balik(definitely, cam ada suis, and in my case, aku suka tidur)

5. Kau suka melepak ngan kengkawan tapi bila lepak lamaaa sangat, kau jadi rimas dan rengsek dan terus rasa nak balik rumah(Definitely! jumpa bff tapi bila lama sangat aku mula tak tentu arah termimpikan rumah)

6. Bila kau buat ujian personaliti, kau rasa kau boleh relate ngan both perangai Introvert dan Extrovert

7. Kau tak suka 'small talk' or berbual kosong sebab kadang-kadang kau rasa ianya fake dan terpaksa(aku selalu berfikiran, yang kalau aku sesaja nak tanya2 orang ni, aku rasa dia pun cam x selesa gak, but skrg da jadi cg aku rasa aku tanya aje, in fact kekadang bebudak ni yang banyak aku belajar drpd diorg)

8. Kadang-kadang kau just nak berjalan merewang sorang diri tapi ada masanya, kau gigih berjalan ngan kawan kau dan tak balik rumah langsung selama 2 hari(never done this)

9. Bila lepak ngan org yang banyak cakap, kau tend to jadi pendiam tapi bila kau lepak dengan orang yang lagi pendiam, kau pulak akan banyak cakap(tepat! kalau org tu byk ckp, aku suka tgok aje, bila org tu pendiam, aku take control , tapi dengan over sampai org tu takleh hilang fokus walau sesaat, kalau tidak aku akan panggil berulang kali hahaha)

10. Ada masa kau just suka exclude yourself from apa-apa aktiviti dan hanya jadi seorang pemerhati je(always)

11. Tapi ada masanya, kau pulak yang over join aktiviti tu

12. Kau suka attention tapi bila semua orang dok usha kau serentak, kau terus panik(true enough hmmm )

13. Lastly, kalau kau rasa kau both Introvert and Extrovert, chances are kau sebenarnya Ambivert

No comments: