Friday, August 14, 2015

Here we go

Salam semua...

Sihat tak? Moga kita sentiasa dilimpahkan dengan nikmat kesihatan, iman, rezeki, dan kejayaan hendaknya.

Agak lama blog anas ni, tanpa cerita2 menarik yang dapat disajikan tentang keadaan di Mesir biarpun rasanya dah update current situation pada entri yang sebelum, namun ada makhluk allah telah mengutus bisikan yang mengatakan bahawa kalo nak update, bagilah panjang2 sikit, barulah best nak baca! Hehehehe sapelah tu...

Maka anas pun disini membuka pena mata dan pena hati bagi mencurah isi2 sama ada tersurat atau tersirat di hati ini. Means, apa yang anas nampak dan apa yang anas rasa, anas kongsikan bersama pembaca semua.

Heh??? Dah kenapa guna nama bagi menyatakan diri ini?? Hmm mungkin sebab anas bayangkan semakin ramai readers yang berbilang umur dan semestinya lagi berumur dan berusia dari anas, maka sebab tu guna ‘anas'. Kalau tak anas akan guna AKU. Tapi nggak molek dong... Since rasanya dah ramai yang dekat mesir ni tau kewujudan blog hebbat ni, hahahaaha ecewah tkdelah...( tetiba rasa lega dapat berceloteh macam ni, xdelah, sebab rasa cam anas x banyak bcakap disini- means x byk menceritakan hal2 yang berlaku sebab xtau camne nak mulakan.)

So since anas dah buat entri ni, boleh la anas cerita semuanya kan?? Haha ok first thing first, pepijat,lipas n lalat! Hahaha ... Haiwan ini femes ye... Di bilik2 kami sentiasa ada menemani kami .. Hmmm kami pelajar2 yang baru sampai memang banyak juga kena gigit dengan pepijat, tang lipas pulak di dapur .. Membuat sarang even rasa cam dah syuh syuh kan mereka.. Apa yang kami boleh buat adalah dengan menjaga kebersihan barang2 di dapur dan ofkos makanan kami sama ada yg baru di masak atau belum di masak( sebab ritu ada beli kentang- bathothis in arabic- lipas da masuk da situ-bru igt nak masak-cis).. Kalo lalat plak memang melambak... Kalo kat malaysia nyamuk, sini lalat.. Anas rimas kalo nak tidur lalat bbunyi dan bertenggek di muka atau hidung atau dahi kita... Dah la nak tangkap tak boleh sebab laju... Haha ...

Ok second, masa hari raya haritu ( da abis syawal baru le nak update masa feel raya hahaha, sori)

Masa malam raya tu laptop2 semua dah terpasang lagu raya.. Kemain la feel dia meresap. Dengan lagu ala2 perantau, kena betul pada pelajar2 yang berada jauh dengan keluarga dn xdpt nak beraya bersama. Time tu anas tak rasa sedih ( bukan x rindu keluarga,rindu tapi feel excited melebihi) ... Yelah dekat negara orang dan first time nak sambut... Of course anas looked up to see what will happen on the next day.

Bangun2 rasa cam lain je, rasa cam, wahh dah raya la... Alamak kuih raya xdela plop, haha.. Solat subuh n makan sarapan dulu.. Rendang n kuah lodeh x silap. Lepastu kitorg solat dekat tengah dataran. Mengumpulkan bukan setakat negeri selangor sahaja, tapi sarawak,pahang,terengganu, wilaya, kwdah dan banyak lagi kot.

Lepastu selfie dan buat video mahasiswa al azhar yang masuk tv3 tu..

Ok stop citer pasal raya , hehe
Third, markaz...

Buat pengetahuan ,3 orang pljr malaysia je yg lulus imtihan qabul utk kemasukan ke univ al azhar.. Seorang pljr lelaki Kelantan dan 2 org plj perempuan Selangor.

Means diorg akan terus ke kuliah tnpa menduduki markaz bahasa. Kitorg yang dapat mustawa yang agak rendah berbanding yang berjaya ke kuliah tu, akan menduduki markaz selama beberapa bulan. Huhu...

Tapi okla, anas nak asah betul bahasa arab ana. Ambil peluang untuk membuat kesalahan dan ambil penting pgajaran di markaz sebab nnti masuk kuliah xde sape nak betulkan kita nanti.. Belajar bhs arab in a proper way for that I'll be able to understand more before entering al azhar.

Kehidupan di sini ye.... Hmmm setakat ni ok, memasak aje la.. Nak beli malas.. Nak save duit.. Takmo bazir2 .. Ecewah... Hah esok kitorg ada jaulah.. Means jalan2 sekitar mesir. Ada rezeki anas kongsikan gambar... Semalam pulak kitorg gi renang .. Jap anas godek2 gambar kat fb BKASM ... And others I got my own pictures too that I snapped before we started swimming.. And we prayed at masjid rahmanirrahim too.. A beautiful masjid.. Before going to the swimming pool.. Cuz the plan is actually to go swimming first but since we arrived exactly when azan asr started... Decided to go there beforehand(btul ke ni.. Biarlah hahaha)

No comments: