Friday, September 4, 2015

In the midst of missing everyone

Salam huhu. Post harini. Tajuk kemain gempak.

Okay harini tak sempat nak pergi ke kedai bun manis. Sebab masa beberapa langkah nak ke kedai, bas lalu depan kitorg dan kami berlari utk sempat naik bas. Malangnya syak sempat naik dan aku tak. Huhu, agak sedih disitu, tapi takpe sebab bas lain sampai 5 minit lepastu. Belajar seperti biasa.

Dimulakan dengan ustaz majdi. Kami belajar wanita2 terulung di dalam islam. Iaitu Saidatina Asiah( isteri firaun tapi beriman kepada Allah, dan juga yang menjaga nabi musa yang telah dihanyutkan di sungai nil semasa baginda kecil, and its story famous here, in egypt. Da namapun bumi mesir kan, nak jadi musa or firaun ? Up to u... ) Lepastu saidatina khadijah, saidatina fatimah az zahra.. Kami wat listening. Dengar dan jot down the main point.

N then ustaz jabal. Murojaah(ulangkaji). 14 haribulan yakni lagi dua minggu kelas mutawassit awal akan berakhir ( the band class which is where i am now) dan kami akan naik mustawa(band,peringkat) seterusnya iaitu mutawassit thani.

Balik, ofkosla lapar. Dan aku teringat ada pelajar medic yang masuk bilik kitorg harini. Bergegas le jugok sebab nak rgok muke mereka gengster ke idok, haha. Then, decided tuk masak mee hun. Since lapar, dan berkira2 utk masak buat mereka sekali tetapi mereka telah mengecewakan aku(mereka tiga org, pergi bwh JAIS, sorg dentist, sorg medic, sorang qiraat) apabila mee hun sedap yang aku telah siap masak, diorg turun bawah gi makan kat bawah! Cis! Tapi aku x kisah sebab aku syak n haikal telah habiskan mee hun dgn jayanya. Haha apa2pun no hard feeling pd mereka.. Sesaje jer. Haha

Kemudian, fikir2 utk masak apa utk makan malam since harini giliran bilik aku. Ustaz makrif da pindah rumah so aku masak secara solo. Dan decided wat nasi goreng cina ajer. Tpi bawang takde so keluar jap gi beli kuar ngan syak kat gami' then bertukang masak. Ustaz badr tolong di akhir masak. Ayat ustaz badr kemain

“Anas, dari zero kepada hero( rujuk pada kemahiran masak aku masa mula2 dtg)"

Dulu kan aku x pandai masak, tapi bila asyik2 tengok ustaz badr masak, aku rasa cam senang gile dan rasa cam masyaAllah senang bangettt haha. Tapi aku lepas ni nak try wat tomyam cam ustaz badr. Sedap woooo..

Taaruf(berkenalan) bersama pelajar baru. Sorang yang ambil medic nama faiq, sorg yg ambil dentist namanyer ajiz(luper, main taruh aje nama ni huhu), dan sorg yg qiraat tu namanya esa. Huhu tapi mereka tak lama pun. Seminggu dua rasanya. Yang tak menahan adalah ustaz badr meninggalkan nasihat

“Kalau nak masak nanti tanya anas ni, dia dari tak pernah pegang kuali smpai pandai da memasak"

Alhamdulillah.. Huhu sonok dengornye. Then borak2 kemudian wat keje skola(aku still sebut skola eventho da abis skola, da terbiasa) and now here i am di atas katil sedang mengupdate blog. Oh lupa gitau, kitorg baru tukar kedudukan katil! . Ok la huhu. Gambar disertakan.

1 comment:

cikbibcome said...

anas, se letak gambo bun manis tu sikit. Teringin nak tengok