Wednesday, November 11, 2015

Alex dan BKASM

Warning !!
Ade gambar selfie saya, hehe sbb itu je gambar yg ade, walopon aku agak segan itu tayang tapi ah biarlahh

Assalamualaikum semua! Huhu, lama bebenor tak jumpe, and yeah without to tell, i'm at fault too sebab biarkan blog ni tanpa perkembangan terkini. And to be precise, memang tabiat menulis secara tetiba datang so, yeah here we are. . .

There's something that I need to tell you readers, sebab, apa yang akan aku ceritakan ni adalah datang daripada keputusan aku sendiri. Maka aku tinggalkan persepsi pembaca kepada anda la ye, di akhir pembacaan anda nanti.

SEBELUM DAN SEMASA PERSIAPAN

Suatu hari, Fajrul hantar mesej dekat wasap, though I don't remember exactly what time it is, but the content of the message makes me hyped up! Fajrul ajak aku sertai Debat Piala Dato' Duta TYT ku shaari di Iskandariah(muhafazah di mesir, more like negeri la. Tapi dia panggil muhafazah kat sini)

Aku cam gembira la, since memang jenis yang bidang aku suka dan selalu ceburkan diri. Aku bagitahu la yang aku memang berminat. Ok nak dipendekkan cerita(since cerita ni mmg pnjg) aku pun masuk tanpa memikirkan kemungkinan2 yang akan berlaku selepas itu.

So, aku fajrul n seorang lagi teman fajrul masa stam dulu yang ikut sama ke mesir tapi bawah negeri Perak, yusuf kamal. First time berlatih, memang aku cam cuak juga, since rasa intimidate by diorg sebab aku low self-esteem... Kot?

Tapi ydp perak mesir yusuf kamal tak bagi bila tau ucop punye visa xde, so aku pun ajak che wan,kawan satu imarah. Nak dijadikan cerita, usul memang banyak utk kami bincang satu persatu, tapi mana yang boleh kami bincang juga, dan banyak kat politik.

SEHARI SEBELUM

Okay, so the climax kat sini la kot. Bila kitorg blatih dekat imarah selangor, memang ramai yang da tahu kitorg masuk debat. . . lagi2 ahli bilik. Tu tak kisah sgt, the problem start when ajkt n ydp bkasm akan tau. Kitorg cube sedaya upaya utk sembunyikan drpd pengetahuan pimpinan Badan Kebajikan Anak Selangor Mesir(BKASM) since kitorg memang takde visa, so dari segi keselamatan, memang mereka tak akan beri kami keizinan ke alexandria atau singkatannya alex atau bhs betul arabnya, Iskandariah.

Maka,malam sebelum pertandingan kmi telah rncng utk tidur di rumah fajrul utk mengelakkan dari disedari org2 di imarah( bayangkan kite kuar rumah bawa beg besar2, dah sah2 la org perasan nnti). Rumah fajrul tak jauh sgt but still cuak juga sbb malam2 kan ade haromi(perompak).

Kami berbincang sekejap dan tidur. Sebab masing2 penat.

Nak cakap disini, sebenarnye che wan telah bsemuka dengan ydp bkasm,ust asraf utk meminta kebenaran ke alex. Tapi mmg tak leh la atas alasan visa da mati dan nnti ape2 yg blaku dekat kami akan dipertanggungjawabkan ke atas pundak ydp dan pegawai atase selangor, so mmg berat la ydp nk bg kebenaran. Tapi che wan pergi je rumah fajrul walopon x dpt kebenaran, dgn gundah gulana sebab x dpt kebenaran( aku time tu da sampai awal dekat umah fajrul, so bila che wan call, cerita pasal tu, agak cemas juga)

HARI PERTANDINGAN

Kami sebenarnye telah terlepas tren keretapi ke alex pada pukul 8:15 am. Maka kami naik tren ke alex yg seterusnya pada pukul 9:00 am secara senyap2 dan buat muka rilex padahal masuk secara tak betul( dalam hati mmg time tu doa byk2)

Sekali org yg cek tiket tu perasan tiket kami kesepuluh2 org yg mgikuti jaulah(ekspedisi) ini, pada tren sebelumnya! Maka terpaksa bayar tiket yang baru EGP 50( sama dgn RM25) sebab kalo nak suruh kitorg keluar pon, tren da bjalan jauh da. Huhu. Time tu adrenalin memainkan peranan.

Dan kami(aku dan che wan) dihantui rasa takut since pergi xde kebenaran organisasi yg menguruskan kebajikan kami di mesir, tapi nak wat camne kan debat tu kami da daftar awal dan untuk tarik diri di akhir minit adalah satu keputusan yang mementingkan diri dan menyusahkan pihak penganjur, sedangkan kami juga tahu salah kami xde visa nak pergi juga... Dia macam pendatang asing yang nak ke luar negeri tapi xde pas, aku rasa cam da jadi PATI da. Haiyoo..

Satu, sebab mmg suke debat buat mmg kitorg mmg nak pergi dan kedua, ramai senior kata alex xde ramai polis( syurtoh) utk cek passport. Mmg perkara ni kami telah timbang tara dan memandangkan kami pergi bersama musyrif yg senior, maka keselamatan insyaAllah terjamin!( knowing that I am telling you this story are enough as a proof)

Aku dn che wan mmg ckp da kat ydp, kalau ade ape2 berlaku dkt kami, kami yg akan tanggung risikonye dan takkan salahkan bkasm. Dan of course, we'll minimize the risk as much as we can.

PERLAWANAN

1. Kar-risma VS PMA( grup kami )

USUL : POPULASI MANUSIA PERLU DIKAWAL UNTUK MENJAGA ALAM SEKITAR

KERAJAAN : KAR-RISMA
PEMBANGKANG : PMA

USUL DITERIMA (KAR-RISMA)
PEMBAHAS TERBAIK : CHE WAN (PMA)

2. PMA VS Madah Berhelah

USUL : WANITA TIDAK PERLU BEKERJA

KERAJAAN : PMA
PEMBANGKANG : MADAH BERHELAH

USUL DITOLAK ( MADAH BERHELAH)
PEMBAHAS TERBAIK :PBGKG KETIGA MADAH BERHELAH

3. PMA VS Madah Berhelah

USUL : SITI NURHALIZA LEBIH MERDU DARIPADA KRIS DAYANTI

USUL DITOLAK ( MADAH BERHELAH)
PEMBAHAS TERBAIK : KETUA PBGKG

4. Kar-Risma VS PMA

USUL : UNIVERSITI PUNCA MAHASISWA LESU

KERAJAAN : Kar-Risma
PEMBANGKANG : PMA

USUL DITERIMA (Kar-Risma)

So, in the end, kami kalah kesemua perlawanan utk kelayakan ke suku akhir. Nak kata disini, bukan hebat tak hebat.. Dia bila semua yang berkumpul tu berdebat, semua keputusan susah nak dibuat. Ecewahh ayatt nak over je. Haha yang penting pengalaman paling penting.

Gambar adeee... Kami sempat melawat 'asir mekah( nama kedai jus popular di alex di kalangan pljr malaysia, sebab sobya(air vanila ala2 santan) rasa lain daripada di kaherah,tempat yg kami duduk.)
Selain tu, melawat perpustakaan alexandria. Kedai seafood shaban.
Dan laut, itu je.

No comments: